Parę słów wstępu
Trójjodotyronina (T3) – hormon wytwarzany przez komórki pęcherzyków tarczycy, magazynowany w postaci tyreoglobuliny i wydzielany do krwiobiegu.Trójjodotyronina jest u człowieka głównym hormonem tarczycy, który powstaje głównie przez odjodowanie tyroksyny (T4) na poziomie tkankowym. Działanie hormonów tarczycy jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ich działanie ujawnia się we wszystkich komórkach organizmu i jest szczególnie ważne w okresie rozwoju ośrodkowego układu nerwowego oraz dla wzrostu.
Nadczynność (skutki uboczne): Płytki oddech, nieregularne bicie serca (palpitacje serca i ucisk), drżenie, problemy w skupieniu się, pocenie się, utrata masy, nudności oraz zaburzenia psychiczne.
Odstawienie
W związku z coraz częściej zadawanymi pytaniami odnośnie T3 chciałem napisać kilka słów o tym hormonie, a szczególnie o najważniejszej kwestii - zejścia z T3.Jak wielu zdążyło doczytać T3 jest najpotężniejszym hormonem metabolicznym organizmu. Dodawanie tego hormonu może spowodować iż budowanie masy mięśniowej będzie łatwiejsze w związku z lepszym metabolizowaniem dużych ilości pokarmów. W przypadku utraty tkanki tłuszczowej praktycznie nie ma lepszego spalacza. Czyli super! Wiemy, że środek jest kosa, więc nic tylko wcinać. Otóż nie tak szybko. Schematy dawkowania można znaleźć bez problemu, ale rzecz w tym nie jak dawkować i się wyciąć tylko jak odstawić.
Jeżeli przyjmiemy cykl redukcyjny w takiej postaci:
1d-2d 25 mcg t3 (2 dawki rano i po południu) + 80 mcg clen 30 mg stanozolol ed oral + 20 mg tamoxifen
3d-7d 50 mcg t3 + 100 mcg clen + 40 mcg wino + 20 mg tamo
2-3 75mcg t3 + 140 mcg clen 40 mg wino +20 tamo
3-4 100 mcg t3 + 180 mcg clen + 40 wino + 20 tamo
4-5 75 mcg t3 120 mcg clen 30 mcg wino + 20 tamo
5-6 50mcg t3 + 100 clen + 20 tamo + clom (1d - 2d 150 mg, 2d-4d 100mg, 4d-7d 50mg)
6-7 25 mcg t3 + 80 clen + clom 50 mg
To musimy pamiętać że kwestią właściwego odbloku nie jest tutaj wbrew pozorom tarczyca.
W 1951 roku Greer opisał schemat powrotu do zdrowia tarczycy u osób u których zaprzestano leczenia syntetycznymi hormonami. Zaobserwował że po zaprzestaniu podawania egzogennego hormonów tarczycy gruczoły osób leczonych wracały do normy w przeciągu 2 tygodni zarówno u osób u których podawano hormony przez kilka dni jak i u osób u których prowadzono leczenie przez kilka lat. Badania te były potwierdzone jeszcze kilkakrotnie później. Więc w przeciwieństwie do tego co opisuje literatura dotycząca Dopingu w kulturystyce nie ma dowodów na to że długoterminowe podawanie hormonów tarczycy spowoduje uszkodzenie gruczołu tarczycy.
Za T3 by Nandi
steroidology.com/forum/anabolic-steroids-bodybuilding-articles/119031-t-3-nandi-must-read.html
Głównym powodem dla którego należy się obawiać T3 jest zespół niskiej trijodotyroniny w zaburzeniach pracy serca. Otóż najważniejszym układem w ramach którego działają hormony tarczycy jest układ sercowo naczyniowy. Badania kliniczne dowiodły że t3 odgrywa główną rolę w modulowaniu częstotliwości bicia serca poprzez wiązanie się ze specjalnymi receptorami w sercu. U pacjentów z niskimi poziomami 5 monodejodynazy (odpowiada za konwersję t4 do t3) poziomy t3 były niskie co powodowało szereg nieprawidłowości w pracy serca do zawału włącznie.
Za: Low-T3 Syndrome
A Strong Prognostic Predictor of Death in Patients With Heart Disease
circ.ahajournals.org/cgi/content/full/107/5/708
"Spadek poziomu trijodotyroniny koreluje z przebiegiem i ciężkością zawału serca i wykazuje korelację z poziomem katecholamin"
Za: Historia Zakładu Biochemii Klinicznej w latach 1971-2008 - fragment
czytelniamedyczna.pl/postepy_nauk_medycznych-319
Do czego zmierzam
Jeżeli przyjmiemy że redukcja obejmowała okres 6 tyg. to powinniśmy w 7 tyg. przez 3 dni schodzić nadal dawką 12,5 mcg, a przez pozostałe 4 6 mcg.
Dlaczego?
Ponieważ przyjmowanie T3 jak już wiemy ma ogromny wpływ na pracę serca i prawdopodobieństwo wystąpienia jego zaburzeń jest naprawdę duże w zejściem śmiertelnym włącznie. Co najbardziej istotne przy schodzeniu z T3 jest posiadanie propranololu pod ręką (powinno być to tak oczywiste jak tamox przy wysoce aromatyzujących środkach).
Jak długo dawkować i ile?
Bisocard
1/2 tabletki 2 X ed, po wystąpieniu objawów zaburzenia pracy serca. Bisocard powinno się przyjmować przez okres około 3 tyg. lub do ustąpienia objawów. Jednocześnie dla szybszego powrotu tarczycy do właściwego funkcjonowania powinno się Jod (Kelp) i Selen. Osobiście żadnych sanów T3 i innych guggulsteronów bym nie stosował pozwalając tarczycy wrócić do normalnego funkcjonowania.
A o co tyle krzyku?
Bo stawiam flaszkę przeciwko ciasteczkom, że po odstawieniu większość będzie miała jazdy z kardio (sam zaliczyłem). Dlaczego? Bo taka jest charakterystyka tego środka.
Okres 3 tyg. przyjmowania bisoprololu nie jest z d... wzięty. Dokładnie tyle zajęło dojście do siebie mojego serducha po cyklu. Co warto zauważyć najgorsze były pierwsze 2 tyg. po odstawieniu i miało by to sens jeżeli weźmiemy pod uwagę badania Greer-a w których wykazał, że tarczyca wraca do normy w 2 tyg. Czyli praca serca się normuje wraz z unormowaniem się funkcjonowania gruczołu tarczycy.
Pytania do autora:
Jak się mają arytmie do stosowania Clenu? Może w Munster'ze jednak trochę T3 dosypali?
Zwiększają poziom hormonów tarczycy więc może dlatego mogą wystąpić również zaburzenia po Munsterze . Ale to ciężko udowodnić bo nie wiadomo czy zwiększają poziom t4 które dopiero konwertuje pod wpływem monodejodynazy do t3. W sercu działa przede wszystkim t3 więc nie jest powiedziane że podwyższone t4 musi skonwertować do t3 a to obczesać serce. Co do powodowania zaburzeń pracy serca to ta informacja jest przeze mnie sprawdzona. Dwukrotnie.Jak sobie radziłeś z sajdami po T3, ja chodzę przybity jakiś, coś nie tak. Lece tylko 50mcg
A masz antyastmatyka jakiegoś clen/sally? Jeżeli nie to dorzuć na start z rana 20mcg albo 4mg i zobacz.Czy dawka 25,50mcg prze 6-8 tyg wystarczy do spalenia fatu (nie do wyżyłowania) czy wypada wejść na 75-100
Przy dawce 25 mcg to bym spalenia fatu nie oczekiwał. Przy 50 już tak ale to zależy od innych środków. Musimy pamiętać że potencjał spalania t3 polega na zwiększeniu spalania fatu poprzez zwiększanie utleniania a przy tych dawkach potrzebny już jest antyastmatyk żeby móc dostarczyć odpowiednią ilość tlenu. Możliwe że dlatego łapiesz muła jordi bo masz 50mcg t3 przemiana materii mocno rusza a ty nie dostarczasz odpowiedniej ilości tlenu. Serce jest przez to mulone na bank. Widziałem co się dzieje po cyklu z czerwonymi ciałkami krwi bo zrobiłem badania. Uwe kolarz na maxa .Co poradzisz na ciągłą senność towarzyszącą braniu T3? Kolega mówił, że po 12-14 godzin może spać.
Widzisz ja sidów w postaci senności nie odczuwałem, ani podczas brania ani po braniu t3. Zauważ że jak jest mało tlenu chce się spać, dlatego ja zawsze polecam dać chociaż troszkę antyastmatyka żeby dostarczyć więcej tlenu komórkom. Nie w moim schemacie stosunek clenu do t3 nie jest istotny. Jeżeli 20 mcg spiro klepie jak 80 mcg oxyfluxa to dasz 20 mcg - proste.Czy w Twoim schemacie stosunek dawek T3 do Cleanu jest istotny?
Owszem można brać jakiegoś oxyfluxa i się cieszyć, że 200mcg cleanu bierze się, ale przy prawdziwym spiro to się ma nijak. Z 15tab/dzien przechodziłem na minimalne dawki spiro i dopiero zaczęło wyrywać z butów.... 200mcg spiro chyba bym saidów nie wytrzymał...
Autor: Marqz
Link: sfd.pl/Doping-f14.html